KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wieczór Poezji 2019 - „Jesienią” w poezji – witamy wiosnę!

W czwartek 21 marca Gminny Ośrodek Kultury w Rzgowie i Gminna Biblioteka Publiczna przygotowały Wieczór Poezji z cyklu „4 Pory Roku” p.t. „Jesień”. Powodem był Światowy Dzień Poezji, który ustanowiony został przez UNESCO jesienią 1999 roku. Główne obchody odbyły się już po raz 20 w Paryżu.

W Rzgowie Swięto Poezji obchodzimy po raz czwarty i jak nazwa wskazuje tematem przewodnim są pory roku. Za pomocą nastrojowej dekoracji sala konferencyjna GOSTiR w Rzgowie wprowadziła nas w klimat jednej z najpiękniejszych i najbardziej kolorowych pór roku, jaką jest jesień.

Strofy o jesieni zaprezentowali:

1. Burmistrz Mateusz Kamiński - Julian Tuwin "Wspomnienie"
2. Przewodniczący Rady Miejskiej Radosław Pełka - Adam Asnyk "Astry"
3. Radny miejski Kordian Skalski - Julian Tuwim "Dwa wiatry"
4. Dyrektor Tomasz Drabczyński - Jan Lechoń "Nokturn"
5. Uczniowie Szkoły Podstawowej w Guzewie - Krzysztof Kamil Baczyński "Jesień"
6. Radna powiatowa Edyta Waprzko - Maria Pawlikowska-Jasnorzewska "Jesienne niebo"
7. Nauczycielka Agnieszka Jagielska  - Edward Stachura "Jesień"
8. Uczniowie Szkoły Podstawowej w Kalinie - Leopold Staff "Jesień"
9. Dyrektor Iwona Skalska - Leopold Staff "Jesień"
10. Uczniowie Szkoły Podstawowej w Rzgowie z nauczycielką Agnieszką Rutą - Maria
Pawlikowska Jasnorzewska "Jesienne liście"
11. Radna Anna Tumińska-Kubasa - Maria Konopnicka "Jesienią"
12. Z-ca Burmistrza Małgorzata Rózga - Julian Tuwim "Kapuśniaczek"
13. P.o. dyr. GOK Jarosław Rychlewski - Jan Brzechwa "Listopad"
14. Radna powiatowa Klaudia Zaborowska-Gorzkiewicz - Kazimiera Iłłakowiczówna "O jesieni, o jesieni…"

Dopełnieniem wieczoru były ilustracje muzyczne przygotowane przez Krzysztofa Chrzanowskiego i Beatę Ways, w interpretacji tego pierwszego. Usłyszelismy zatem „Wspomnienie” Juliana Tuwima - hit Czesława Niemena, „Jesienne róże” Mieczysława Fogga, „Remedium” Maryli Rodowicz, a także nagrania „A mnia jest szkoda lata” Andrzeja Boguckiego czy wreszcie „Koncert jesienny na dwa świerszcze i wiatr w kominie” Magdy Umer oraz skrzypcowy - Antonio Vivaldiego - z cyklu „4 Pory Roku” - „Jesień”. Całością zawiadywały dyr. Gminnej Biblioteki Publicznej - Anna Malinowska i Izabela Kijanka z GOK w  Rzgowie.

Mile spędzony czas przy kawie, który pozwolił nieco zatrzymać się, zadumać i ponucić przepiękne, choć nieco zapomniane melodie pomógł jednocześnie pożegnać definitywnie jesienno-zimowe smutki i tylko podkreślił nadejście oczekiwanej przez nas wszystkich słonecznej, ciepłej i pełnej nadziei wiosny!

Izabela Kijanka.

>>> GALERIA <<<